BROWAR DZIŚ

Browar w Połczynie Zdroju położony jest w jednym z najbardziej urokliwych regionów północno –zachodniej Polski, wśród lasów, jezior, wzniesień i dolin Pojezierza Drawskiego, w otulinie Drawskiego Parku Krajobrazowego, chronionego obszaru NATURA 2000, Ścisłego Rezerwatu Przyrody – Doliny Pięciu Jezior. Obejmuje on obszar o powierzchni blisko 230 hektarów. W rezerwacie występuje wiele chronionych gatunków ptaków: rybołów, orlik krzykliwy, krogulec, puchacz, czarny bocian i roślin: grążel żółty, grzybienie białe oraz kilka gatunków storczyków.

Górująca ponad miastem sylwetka browaru, od 200 lat na trwałe wpisana jest w panoramę uzdrowiska Połczyn- Zdrój, gdzie obok nieocenionych walorów turystycznych, bogatych źródeł wód zdrojowych, złóż leczniczej borowiny, piwowarstwo i browarnictwo jest dumą jego mieszkańców. Browar posiada własne głębinowe ujęcia artezyjskiej wody zdrojowej, produkuje piwa z naturalnych, starannie wyselekcjonowanych składników, przy użyciu szczepów drożdży w własnej propagacji. Tajemnica wyjątkowości połczyńskiego piwa to także jego skrzętnie przechowywane receptury, stworzone w zgodzie z prawami natury, 200 lat temu.

Wszystkie produkty Browaru Połczyn- Zdrój są certyfikowane prestiżowym oznaczeniem „Dziedzictwo Kulinarne Pomorze Zachodnie”, podkreślające ich regionalny charakter oraz wkład w lokalny rozwój i podtrzymywanie tradycyjnej produkcji.

Piwa z naszego browaru są także laureatami wielu prestiżowych nagród, w tym Dobra Marka 2019, Dobra Marka 2020, Top Produkt Doceń Polskie 2019.
Dumą browaru jest wielokrotnie nagradzane i uznawane za najlepsze piwo miodowe w Polsce Połczyńskie na Miodzie Drahimskim, powstające przy współpracy z lokalną Pasieką u Fujarskich

Od 16 czerwca 2011 r. miód drahimski jest wpisany do unijnego rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Wszystkie etapy produkcji miodu odbywają się w ściśle określonym obszarze, począwszy od stacjonowania pasiek, aż do ostatecznego pakowania miodu. Miód produkowany jest metodą wyłącznie naturalną, zgodną z Kodeksem Dobrej Praktyki Pszczelarskiej. Do produkcji każdego litra piwa Połczyńskie na Miodzie Drahimskim używane jest 100 g miodu.